Työpisteesi koristelu

Miten voit luoda työpisteestäsi mahdollisimman miellyttävän?

Työpisteen ei ole pakko olla kaikilla samanlainen ja sellainen jossa ei ole mitään ylimääräistä. Moni haluaa tuoda työpisteelle jotain henkilökohtaista, jotta tuntee työpisteen omakseen. Työpisteen pitää olla myös hyvä ergonomialtaan, jotta siinä on miellyttävää työskennellä ja paikat eivät tule kipeäksi.

Toimiva työpiste muodostuu monista seikoista

Työpiste on toimiva kun se on siisti ja ergonominen. Kun ne ovat kunnossa niin ne tehostavat työskentelyä ja ehkäisevät rasitusvammoja. Mutta myös valaistuksen tulee olla hyvä että näkee työskennellä ja ei tarvitse siristellä silmiä. Moni joutuu työskentelemään isoissa konttoreissa ja omaa rauhaa ei juuri ole. Jos ei pysty mölyssä työskentelemään kannattaa hankkia työpisteelle kuulosuojaimet tai jos musiikki auttaa niin kuulokkeet.

Omat henkilökohtaiset tavarat

Henkilökohtaiset tavarat tuovat työpaikka sellaisen rennomman olon ja tunteen että oma työpiste on omanlainen. Moni tuo työpisteelle kuvia perheestä ja oman kahvikupin ym. tärkeitä henkilökohtaisia tavaroita.

Töissä viihtyminen
Mukavalla työpisteellä viihtyy paremmin

Ergonomia kuntoon

Ergonomia on ehkä tärkein asia, jotta työpiste olisi mahdollisimman miellyttävä. Jos työasento on huono, niin tulee helposti paikat kipeäksi ja voi jopa joutua sairaslomalle. Työtuolin pitää olla sellainen että siinä istuu mahdollisimman luonnollisessa asennossa tulevasti ja mukavasti. Jalkojen pitää yltää tukevasti lattialle ja tuolissa pitäisi olla ristiselän tuki ja sen pitää tuntua alaselän notkon kohdalla. Käsinojien pitää olla sellaiset että kyynärvarret ovat näppäimistöllä ja työpöydällä vaakatasossa.

Jotta kaikki tämä onnistuisi, niin työpöydänkin olisi hyvä olla säädettävissä ainakin korkeudeltaan. Yksi hyvä keino tehdä töitä hyvässä asennossa on työnteko seisten. Sekin riittää että olisi mahdollisuus tähän ainakin silloin tällöin.

Myös satulatuoli on hyvä ja ergonominen työtuoli. Siinä istutaan vähän niin kuin seistäisiin osittain ja tämä on selälle, niskalle ja käsille hyvä asento. Satulatuoli pakottaa olemaan hyvässä asennossa eikä siinä voi istua miten sattuen.

Yksi tärkeä asia työpisteen ergonomiassa on myös kuvaruudun oikea korkeus. Sen pitäisi olla niin että kuvaruudun yläreuna on selvästi silmien tason alapuolella kun katsoo kuvaruutua suoraan edessä.

Yksityisyys on monelle tärkeää

Moni pitää siitä että työpisteellä saa työskennellä omassa rauhassa ja muut eivät näe sinne tai ainakaan näe mitä naputtelee tietokoneelle. Jos työpiste on kuitenkin isossa konttorissa niin yksityisyyttä voi saada kun rajaa oman työpisteen sermeillä. Tällaisia sermejä ja tilanjakajia onkin jo monissa avokonttoreissa.

Työpiste kotona

Jos työpiste on kotona, niin on paljon enemmän mahdollisuuksia tehdä siitä mahdollisimman miellyttävä. Työpöytä kannattaa sijoittaa ikkunan ääreen. Tällä tavalla voi välillä lepuuttaa silmiä ja katsella ulos maisemia. Jotta ulkoa tullut valo ei osu tietokoneen näyttöön, näyttö kannattaa asettaa kulmittain ikkunaan nähden.

Kun työpöydän ostaa itse niin on paljon valinnanvaraa. Sen voi ostaa juuri itselle sopivan korkuisena, jos pöydän ääressä ei kukaan muu työskentele. Työpöydän kannattaa olla mahdollisimman suuri, jotta siihen mahtuu kaikki työssä tarvittavat toimistotarvikkeet.

Myös työpisteen värityksestä voi tehdä itselle miellyttävän ja käyttää siinä omia lempivärejä ja kuvioita. Myös säilytystilaa pitää olla tarpeeksi työpisteellä, jotta saa kaiken säilöttyä niin että ne löytää tarvittaessa nopeasti. Toimivassa työpisteessä tarvitaan usein mappeja, muovitaskuja, paperia, kyniä, klemmareita, nitojaa ja monia muita pieniä apuvälineitä. Myös tulostin on hyvä olla, jotta ei tarvitse lähteä mihinkään muualle tulostelemaan tarvittaessa. kotitoimistossa ei usein ole häiritseviä ääniä, joten siellä voi olla jokin musiikinkuuntelulaite ja musiikkia voi kuunnelle suoraan tietokoneelta ilman kuulokkeita.