Nettisivujen värimaailma

Miksi nettisivujen värimaailman on tärkeää olla hyvin suunniteltu?

Verkkosivuilla halutaan saada sinne tulevan huomio. Pelkästään nettisivutilan vuokraaminen webhotellista ja sivujen pystyttäminen ei riitä kävijöiden houkuttelemiseksi. Sivujen jäsentely on tärkeää ja pienetkin asiat ovat tärkeitä, jotta sivustosta tulee mielenkiintoinen ja yleensä halutaan että ne ovat ammattimaisen näköiset. Myös väreillä on tärkeä osa siinä. Se mitä värejä käytetään yhdessä ja sivuston päävärillä voidaan tehdä erilaisia vaikutuksia sivuston käyttäjään.

Facebookin värit
Sininen ja valkoinen ei ole enää vain Suomen väriyhdistelmä

Sininen väri on yleinen väri verkossa

Sininen väri on ehkä verkon suosituin ja hallitsevin väri verkossa. Facebookin pääväri on sininen ja myös LinkedInin ja Twitterin logot ovat siniset. Sininen väri määritellään rauhoittavaksi ja luottamusta herättäväksi. Ehkäpä se verkkomaailmassa koetaan samalla tavalla ja sinistä väriä käyttämällä saadaan annettua sivustosta ja sitä pitävästä tahosta luotettava kuva. Sitä käyttävätkin suuret tahot. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg perustelee sinisen värin valitsemista sillä että hän värisokeana erottaa sinisen värin parhaiten. Tämä on hyvä muistaa sivuston värejä suunnitellessa, että punainen ja vihreä ovat värisokealle vaikeasti erotettavissa.

Punainen väri saa huomion

Punainen on myös suosittu väri nettimaailmassa. Sitä käyttävät usein viihdemaailmaan liittyvät tahot kuten YouTube, BBC ja CNN. Punainen on rohkea väri ja sillä saa helposti huomion. Punaista väriä käyttäessä on kuitenkin se vaara, että jos sivustolla on myös vihreää, niin vihersokeiden on vaikea erottaa sivuston osia.

YouTube logo
YouTuben logo herättää mielenkiinnon

Lämpimät ja kylmät värit

Jos nettisivun värimaailmasta tehdään lämminsävyinen, niin annetaan käyttäjälle iloinen ja myönteinen kuva sivuston omistajasta tai tahosta ja siitä mitä informaatiota halutaan sivustolla tuoda esille. Kylmillä väreillä ilmaistaan rauhallisempia ja turvallisempia asioita ja sivustolla saadaan annettua luotettava ja vastuullinen kuva.

Sivuston tekstien värivalinta

Se mitä värejä käyttää sivun eri osissa on myös merkittävää. Tekstin väri kannattaa valita niin että se varmasti näkyy ja erottuu hyvin. Teksti on sivuston tärkein osa informaation antamisessa. Kannattaa valita tumma teksti, kun tausta on vaalea ja vaalea teksti kun tausta on tumma.

Värien valinta

Sivustoa ei tietenkään kannata tehdä vain yhdellä värillä, koska se olisi silloin liian tylsää kateltavaksi. Pääväriksi kannattaa valita yksi tai kaksi väriä eri sävyineen ja sitten niiden kanssa sopivia värejä, joita käytetään vain muutamassa kohdassa. Neutraalit värit ovat helppoja ja niiden kanssa ei näytä että sivulla olisi liikaa värejä. Neutraaleja värejä ovat harmaa, valkoinen ja musta. Myös vastavärit voivat olla se oikea valinta sivuston pääväreiksi. Niillä voi saada sivuston ilmeestä raikkaan ja tyylikkään.

Jos nettisivut tehdään yritykselle, jolla on tietyn värinen logo niin tämä väri pitää huomioida värien suunnittelussa. Logon väriä voi käyttää vaikka sivuston päävärinä tai jotain logon kanssa sopivaa väriä.

New Website Design from Amir on Vimeo.

Muut värit ja niiden vaikutus

Sinisen ja punaisen lisäksi myös muilla väreillä voidaan antaa ja saada käyttäjälle tietynlainen tunne. Vihreä väri yhdistetään luontoon mutta myös rahaan ja terveyteen. Ei siis ole varmaankaan sattuma että PAF rahapeliyhtiön sivujen pääväri on vihreä. Myös monien apteekkisivustojen pääväri on vihreä. Esimerkiksi www.apteekki.fi ja www.yliopistonapteekki.fi.

Jos sivusto on tumma ja siinä on paljon mustaa, niin sillä saadaan tehtyä sivustosta salaperäisen oloinen tai vakava ja pimeä. Monien bändien sivustot ovat tällaisia varsinkin jos bändin musiikki ja sen sanat ovat salaperäisiä ja joskus myös aika negatiivisia liittyen elämän vaikeuksiin.

Harmaa väri on tylsä ja sitä ei kannata valita sivuston pääväriksi. Se sopii hyvin sivuston sivuväriksi, koska se ei herätä huomiota. Sitä on siis helppo käyttää silloin.