Miten saat lemmikkisi loistamaan ja näyttämään kauniille?

Miten saat lemmikkisi loistamaan ja näyttämään kauniille?

Pitkäkarvainen saksanpaimenkoira
Pitkäkarvaisen saksanpaimenkoiran turkki vaatii paljon huolenpitoa

Lemmikeillä on usein paksu turkki ja se vaatii edes jonkinlaista hoitoa pysyäkseen kunnossa. Varsinkin koirien paksu turkki takkuuntuu, jos se on pitkä ja sitä ei hoideta. Yksi mahdollisuus on leikata sitä lyhyemmäksi, jos tietää ettei ole sellainen joka jaksaisi jatkuvasti hoitaa turkkia. Jos kuitenkin haluaa pitää lemmikin turkin kauniina, niin on paljon keinoja siihen. Sen voi tehdä kotona itse tai sitten viedä lemmikin johonkin kauneushoitolaan. Myös lemmikin kynnet vaativat hoitoa. Lemmikin ruokavaliolla on myös suuri vaikutus siihen miten turkki kiiltää. Monet käyttävät lemmikkejään näyttelyissä ja varsinkin silloin halutaan tehdä lemmikille kauneushoitoja.

Kotihoitotuotteet koirille ja kissoille

Koirien turkkien pesuun löytyy paljon erilaisia shampoita ja hoitoaineita. Shampoita löytyy lajiteltuna turkin värien mukaan. Niitä voi valita myös sen mukaan halutaanko että ne pehmentää turkkia, tuuhentaa tai poistaa sähköisyyttä ja antaa kiiltoa. Jos turkki on rasvainen, öljyinen tai värjäytynyt niin niihinkin löytyy omia pesuaineita. Jos koiran karvat katkeavat helposti niin sitäkin varten löytyy esimerkiksi öljyjä, jotka estävät katkeamisia.

Jos turkki on takkuinen, koiran pesun jälkeen voidaan käyttää vielä hoitoainetta. Koirien pesuaineet ja hoitoaineet soveltuvat yleensä myös kissoillekin ja miksei myös muille lemmikeille joilla on hoitoa vaativa turkki. Kissojen turkki näyttää hyvältä kun turkki on pehmeä, kiiltävä ja silkkinen. Tätä varten on myös kissoille omia shampoita ja hoitoaineita tai niiden yhdistelmiä.

Koirille on olemassa myös ravintolisiä, joita syömällä turkki saadaan mm. kasvamaan nopeammin, koiran iho pysyy kunnossa ja silmät terveenä. Samoin kissoille on olemassa vitamiini- ja ravintolisiä. Ne saavat kissan turkin kiiltämään ja ihon pysymään kunnossa. Esimerkiksi koirien raakaruokinta on kokoajan suositumpaa juuri tämän takia.

Koirien ja kissojen sekä jyrsijöiden kynnet vaativat välillä leikkaamista, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja pysyvät hyvän näköisinä ja tietysti eläimen kannalta muutenkin hyvässä kunnossa. Eläintarvikekaupoista löytyy kynsisaksia erikokoisten kynsien leikkaamiseen.

Hamsteri lemmikki
Jyrsijöidenkin kynnet vaativat huolenpitoa

Varsinkin kissan turkista pitää välillä poistaa irtokarvoja ja pohjavillaa. Sitä varten on olemassa erilaisia välineitä, joilla saa ne kammattua tai irrotettua pois. Kissojen turkki voi olla elottoman näköinen ja se hilseilee. Tämä voi johtua jopa liian kuivasta tai lämpimästä huoneilmasta. Tämän takia pitää huolehtia myös siitä että kissa saa elää tarpeeksi viileässä ja kosteassa huoneilmassa.

Lemmikin hampaiden kotihoito on tärkeää. Kissoille ja koirille sopivat samanmalliset hammasharjat ja hampaat pitäisi puhdistaa lähes joka päivä. Jos eläin on pieni, niin sormiharja sopii hyvin sen hampaiden harjaamiseen. Lemmikeille on hammastahnoja. Ihmisen hammastahnoissa on ainesosia, jotka eivät sovellu eläinten suun harjaamiseen.

Koirien kauneushoitolat

Lemmikeille varsinkin koirille on tarjolla useita paikkoja, joissa koiran turkki voidaan trimmata siistin näköiseksi. Monissa paikoissa turkki myös pestään ja föönätään sekä leikataan kynnet ja nypitään ja puhdistetaan koiran korvat.

Kissa lemmikkinä
Kissoista pidetään yleensä huolta

Lemmikin hampaat ovat myös tärkeät pitää kunnossa ja sekin vaikuttaa lemmikin ulkonäköön kun hampaat näyttävät puhtailta ja eivät ole virheellisessä asennossa suussa. Koirille tulee myös ensin maitohampaat ja jos ne eivät irtoa kun pysyvät hampaat tulevan ne pitää käydä ne poistattamassa eläinlääkärissä. Muuten pysyvät hampaat voivat jäädä virheelliseen asentoon.

Kissojen hoitolat

Koirille on paljon paikkoja, joissa voi käydä koiraa kaunistamassa, mutta juuri kissoille tarkoitettuja paikkoja löytyy vähän. Kissoillekin löytyy trimmauspaikkoja, mutta ne ovat todella harvassa. Kissan turkki ei yleensä vaadi sitä että sitä pitäisi lyhentää. Kissan turkin hoito kannattaa siis yleensä tehdä kotioloissa itse.