Mitä eri värit kertovat varoitusmerkeistä?

Mitä eri värit kertovat varoitusmerkeistä?

Varoitusmerkkejä näkee kemikaalipurkeissa, mutta varoitusmerkki voi myös tarkoittaa liikennemerkkiä, joka varoittaa jostain. Myös autoissa on varoitusmerkkejä, jotka varoittavat autossa olevasta viasta. Punainen on tärkein varoitusväri. Jokaisesta autosta pitäisi löytyä punainen varoituskolmio. Vihreä väri ei viittaa yleensä varoitukseen vain usein pelkkään kehoitukseen. Punainen on tärkeä väri, kun varoitetaan jotain kuten myös oranssi ja musta. Varoitusmerkeissä värien lisäksi myös muodoilla on merkitystä. Kolmio tarkoittaa liikenteessä jo varoitusta ja huomiointia.

Auto ja varoitusmerkit

Jokaisen auton perusvarusteisiin kuuluu puneinen varoituskolmio. Jos auto joudutaan jättämään tienvarteen, niin varoituskolmio viedään tarpeeksi kauas tien reunaan ennen autoa varoittamaan muita autoilijoita tien varressa olevasta autosta.

Jos autoon on tullut jokin vika, niin auton mittaristoon syttyy varoitusmerkki. Nämä ovat yleensä punaisia tai oransseja. Jos merkkivalo on vihreä, niin autossa ei ole varsinaista vikaa, vaan kuskille vain neuvotaan mitä pitää tehdä. Tällainen valo voi olla vaikka kehoitus painaa jarrupoljinta, jotta voi siirtää automaattivaihteisen auton vaihteenvalitsinta.

Jos merkki on punainen tai oranssi, kyseessä on jokin vika autossa ja vakavampi tapaus. Tällöin vika voi olla esimerkiksi jarruissa, moottorissa, akussa tai rengaspaineissa. Jos auton kyydissä matkustava ei ole laittanut turvavyötä kiinni, useimmissa autoissa tästäkin tulee punainen varoitusmerkki auton mittaristoon ilmoittamaan kuskille tästä. Varoitusmerkkien väristä voi päätellä usein kuinka suuresta häiriötilasta on kyse. Oranssi ei tarkoita niin vakavaa varoitusta kuin punainen.

Varoitusmerkit liikenteessä

Liikenteessä on paljon varoitusmerkkejä. Ne varoittavat hirvivaarasta ja muista eläimistä. Niillä varoitetaan myös tien huonosta kunnosta, tietöistä, ennakkovaroituksena suojatiestä. Niillä kerrotaan myös jos tieosuudella kulkee lapsia. Myös rautatien tasoristeyksestä pitää olla varoitus. Varoittaa voi myös putoavista kivistä ja monesta muusta asiasta. Varoitusmerkit ovat suurimmaksi osaksi punaisen kolmion sisällä keltaisella taustalla olevia kuvia siitä mistä varoitetaan. Punainen väri on tässäkin tärkeä osa varoitusta. Mustalla värillä taas saadaan hyvin erottumaan kuvio siitä mistä varoitetaan.

Kemikaalipurkit ja niiden varoitusmerkit

Ennen kotona käytettävien pesuaineiden purkeissa ja pakkauksissa oli oransseja varoitusmerkkejä mustilla kuvioilla. Nyt ne on korvattu valko-musta-punaisilla varoitusmerkeillä. Merkeissä mustat kuviot ovat punaisen kehyksen sisällä. Näiden värien yhdistelmä huomataan paremmin kuin oranssi ja ne näyttävä vaaran paremmin. Kun pohja on valkoinen niin punainen reunus ja musta kuvio erottuvat niistä paremmin. Oranssi tausta sai mustan kuvion vähän himmenemään. Varoitusmerkkejä on monissa kemikaaleissa, joita käytetään mm. puutarhassa, remontoimisessa, sairaaloissa ja työpaikoilla.

Muut varoitusmerkit

Varoitusmerkit voivat vaihdella eri maissa. Kolmio, punainen, musta ja oranssi viittaavat yleensä kaikkialla mahdolliseen vaaraan. On olemassa joitakin kansainvälisiä varoitusmerkkejä mm. varoittamassa säteilyvaarasta, ionisoimattomasta säteilystä, jostain tartuntavaarasta, voimakkaasta magneettikentästä, laser-säteilystä tai korkeajännitteestä. Näissä kuviona on suurimmassa osassa kolmio ja väreinä ei ole yllättäen punaista vaan oranssi ja musta.

Myös lääkepurkeissa ja pakkauksissa näkee varoitusmerkkejä. Punainen väri on niissäkin varoittava väri. Punainen kolmio tarkoittaa lääkepakkauksessa sitä että lääke saattaa vaikuttaa haitallisesti koneiden käytössä ja vaativien tehtävien suoritukseen. Varoitus koskee myös autolla ajoa.

Jos näkee merkin jota ei ymmärrä, mutta se sisältää punaista, mustaa tai oranssia niin kyseessä on lähes aina jokin varoitus. Kannattaa muistaa tämä. Jos tämän yhteydessä on jokin kuva, niin se kertoo mitä varoitus koskee. Vihreä tai sininen väri viittaavat harvemmin vaaraan. Liikenteessä sinistä väriä käytetään jonkin määräämiseen. Esimerkiksi liikennevaloissakin punainen ilmoittaa että ei saa mennä ja vihreä että saa ja keltainen on siitä niiden välistä.