Mitä asioita on hyvä huomioida ulkoporeallasta ostaessa

Jacuzzi

Ulkoporealtaat ovat tulleet jäädäkseen suomalaisille pihoille ja terasseille. Mikä olisikaan parempi paikka rentoutua pitkän työpäivän jälkeen, kuin pulahtaa lämpimiin poreisiin talvisen tähtitaivaan alle? Kun lapset on saatu nukkumaan, on vanhemmilla hetki aikaa toisilleen. Romanttinen hetki laadukkaassa ulkoporealtaassa auttaa lataamaan akkuja ja vahvistaa pariskunnan keskinäistä suhdetta. Päiväaikaan ulkoporeallas on suorastaan lasten lempipaikka. Ulkoporeallas tarjoaa siis iloa ja nautintoa koko perheelle. Edullinen ulkoporeallas maksaa vain noin 3000 euroa, ja koska uudenaikaiset ulkoporealtaat ovat hyvin energiatehokkaita, ei altaan ylläpitoon ja käyttämiseen kulu isoa siivua perheen kuukausibudjetista. Joitain asioita pitää kuitenkin ottaa huomioon, ennen kuin ulkoporeallas on käyttövalmis.

Millainen ulkoporeallas meille sopii?

Edulliset ostokset tehdään netissä. Kun olet tutustunut ulkoporeallasmalleihin kaikessa rauhassa netissä, varaa aika koekylpyyn. Rautakaupoissa ei tällaista välttämättä tarjota, mutta ulkoporeallas kannattaakin ostaa asiantuntevasta allasliikkeestä, joka osaa neuvoa kaikessa aina pohjatöistä alkaen. Koekylpeminen on erityisen tärkeää, jos arvostat erilaisia hierontaominaisuuksia. Koekylpeminen selvittää myös sen, ovatko altaan istuimet mukavat, ulottuuko vesi ainakin hartioihin saakka, ja onko jalkatilaa riittävästi.

Ulkoporeallas parvekkeella

Altaan käyttökustannukset pysyvät kurissa, kun allas on hyvin eristetty ja siinä on vahva allaskuori. Vahvatekoinen allaskuori eristää lämpöä, eikä hajoa helposti. Myös kansi eristää lämpöä – tutki myös kannen laatu. Tehokas vedenpuhdistusjärjestelmä vähentää allaskemikaalien tarvetta sekä pidentää altaan veden vaihtoväliä. Joissain vedenpuhdistusjärjestelmissä käytetään hyväksi myös UV:tä tai otsonointia, eli pelkkää suodatusta. Jos vedenpuhdistusjärjestelmä toimii moitteetta ja altaaseen kaadetaan tarpeellinen määrä vedenpuhdistusaineita, ei ulkoporealtaan vettä tarvitse vaihtaa kuin vain pari kertaa vuodessa! Kaikista energiatehokkaimmat altaat ottavat energiaa altaan veden kitkasta.

Ulkoporeallasta valitessa kannattaa ottaa huomioon ensinnäkin se, kuinka monta ihmistä altaaseen tulisi kerralla mahtua, ja mitä lisäosia siihen ehdottomasti haluat. Pienimpiin altaisiin mahtuu vain kaksi, mutta markkinoilla on kahdeksan hengenkin ulkoporealtaita (ja vielä sitäkin suurempia). Ulkoporealtaissa on erilaisia hierontatoimintoja, äänentoistomahdollisuuksia ja esimerkiksi tunnelmavaloja. Ulkoporealtaassa saattaa olla aromaterapiatoiminto, tai se saattaa olla etäohjattavissa wifi-verkon avulla – listaa paperille tärkeimmät ominaisuudet, ja tee lopullinen päätös niiden perusteella.

Mihin ulkoporeallas voidaan sijoittaa?

Jotta et joutuisi tekemään talvella lisää lumitöitä, kannattaa ulkoporeallas sijoittaa mahdollisimman lähelle taloa – ehkä terassille. Mieti kuitenkin myös sitä, mitä kylpijä joutuu katselemaan – ihan naapurin ikkunan alle tai huussin viereen allasta ei ehkä kannata sijoittaa. Ulkoporealtaan koko on tyypillisimmillään noin kaksi metriä per sivu, minkä lisäksi tulee jättää tilaa viikoittaisille vedenhoitotoimille sekä altaan kannelle ja sen nostolaitteelle. Kansi auttaa pitämään veden sulana myös talvipakkasilla, samalla kun se suojaa vettä roskilta. Lisäksi ulkoporealtaan pohjan on oltava tasainen, routimaton ja niin kestävä, että se jaksaa kantaa ulkoporealtaan, sen veden ja siinä olevien kylpijöiden painon. Alustan on siis jaksettava kantaa (altaasta riippuen) noin 1000–3000 kiloa. 

Ulkoporeallas voidaan myös upottaa terassiin. Tällaisessa tilanteessa altaan huoltosivulle on jotenkin järjestettävä kulku. Kyseeseen voi tulla terassiin asennettava huoltoluukku. Ulkoporeallas liitetään kiinteistön sähköverkkoon. Allas vaatii sähköliitännän lisäksi myös oman vikavirtasuojan sekä maadoituksen. Kun etsit sopivaa sijoituspaikkaa, mieti, miten altaalle saadaan vedettyä sähköt. Itse sähkötöitä ei saa tehdä, vaan paikalle pitää kutsua pätevä sähköasentaja, joka selvittää sulakekoot ja tekee tarvittavat kytkennät, liitännät ja maadoitukset. Sen sijaan vesiliitäntöjä allas ei tarvitse, vaan allas voidaan täyttää vaikka puutarhaletkun avulla.

Miten ulkoporeallasta huolletaan?

Kun käyt pesussa ennen kylpyä ja pidät kantta kiinni silloin, kun allasta ei käytetä, pysyy altaan vesi paremmin puhtaana. Jos vedenpinta on ylimpien suuttimien alapuolella, lisää vettä. Muita ulkoporealtaan perushuoltoja ovat vedenhoitoaineen lisäys viikoittain, suodattim(i)en huuhtelu noin parin viikon välein ja suodattimen vaihto 6–18 kuukauden välein. Näihin huoltotoimenpiteisiin kuluu vain pari minuuttia. Vedenvaihto pari kertaa vuodessa onkin isompi urakka.

Kloori on edullinen tapa ulkoporealtaan veden pitämiseen puhtaana. On olemassa myös luonnollisia, kloorittomia vedenhoitoaineita. Tällaiset vedenhoitoaineet rikkovat biofilmin eli bakteerien muodostaman limaisen rakenteen, tekevät vedestä pehmeää ja vähentävät kloorin tarpeen minimiin – varsin suositeltava vaihtoehto kloorille herkistyneille henkilöille! Luonnonmukaisten vedenhoitoaineiden ansiosta altaan vanha vesi voidaan ohjata suoraan pihaan tai lika- tai sadevesikaivoon.