Miksi taiteeseen ja keräilyesineisiin sijoitetaan?

No mutta, terve!

Lasipalatsin ruhtinaat ovat taas täällä, tällä kertaa asiaa rahan tienaamisesta taiteella, käsityöllä ja keräilyesineillä myös muulla tavalla, kuin niitä myymällä. Taino oikeastaan sivuamme myös myymistä melko paljon, koska nyt aiheena on taiteeseen ja keräilyesineisiin sijoittaminen! Meidän usean kymmenen vuoden ajan varsinkin lasimaailmaan ja lasitaiteeseen perehtyneen tiimin kokemuksella uskallankin kirjoittaa näitä juttuja, oikolukijat ovat sitä luokkaa, ettei mikä tahansa diipadaapa pääse toimituksesta läpi. Joten mennäänpä kaartelematta itse asiaan.

Taiteeseen sijoittaminen

Suomen yhdellä johtavista sijoitusblogeista, Sijoitus.orgissa, kerrotaan taiteeseen sijoittamisesta seuraavaa:

”Taidesijoittaminen saattaa kuulostaa harvojen harrastukselta, jota se on joskus ollutkin, mutta ei enää. Nykyisin tietoa on saatavilla ja kuka tahansa taiteista innostunut voi alkaa kerätä tai sijoittaa taiteeseen. Taiteesta on myös tullut varteenotettava sijoitusvaihtoehto muiden sijoitusten rinnalle ja hajauttamiseksi. Muista sijoituskohteista taide eroaa olennaisesti siinä, että siitä voi todella nauttia. Taidesijoittajat ovat myös onnellisia sijoittajia, koska he tietävät, että parhaiden taideaarteiden arvot eivät laske.”

Vanhaa keramiikkaa
Esimerkiksi vanha keramiikka voi olla arvokasta taidetta

Taidetta on siis pitkään pidetty ehkäpä hieman elitistisenä tapana sijoittaa, ja todella vaikeasti lähestyttävänä asiana. Esimerkiksi asuntosijoittaminenhan on melko yksinkertaista, asuntojen arvo kun on paljon helpompaa arvioida kuin vuosikymmeniä tai parhaissa tapauksissa satoja vuosia vanhojen taideteosten todellista arvoa. Mutta nykyään asiantuntijoita löytyy niin paljon, ja netti opettaa kenet tahansa ainakin perusteisiin taidesijoittamisen kohdalla, joten tämän alan harrastajia tulee kokoajan enemmän ja enemmän.

 

Vielä yksi vinkki taas Sijoitus.orgista asiaan liittyen:

” Taidesijoittamisesta vallitsee paljon myös vääriä käsityksiä. Usein taidesijoittamista peilataan esimerkiksi siihen, miten 1980-luvun lopulla taiteen hinnat nousivat korkeiksi, monissa tapauksissa hinnat 4-10 kertaistuivat. Laman tullen hinnat putosivat. Tuolloin kyseessä oli kuitenkin markkinahäiriö hintojen kehityksessä, koska taidebuumi nosti nykytaiteen hinnat keinotekoisesti liian korkeiksi. Laman myötä hinnat putosivatkin keskitasoisessa taiteessa ja muotitaiteessa. Klassikkojen hinnat kohosivat kokonaan uudelle hintatasolle vielä saman vuosikymmenen lopulla. Samankaltaisia tapahtumia on lukuisia eri maiden taidemarkkinoilla. Kaikissa buumeissa on loppuviisaasti todettu se, että arvo säilyy taiteessa parhaiten silloin, kun hankkii kaikista kalleinta taidetta, parasta laatua ja tunnetuinta nimeä kuin mihin sillä hetkellä on varaa.

Tärkeää on myös huomioida se, että tunnetun taiteilijan nimellä saatetaan myydä kalliilla hinnoilla myös saman taiteilijan vähemmän tärkeitä teoksia ja keskilaatuista taidetta. Näiden teosten hinnat nousevat noususuhdanteissa ja ovat herkkiä laskemaan laskusuhdanteessa, mutta keskilaatuinen taide harvassa tapauksessa on hyvä sijoituskohde, ainakaan kotimaisessa taiteessa.”

Tässäkin tapauksessa siis laatuun kannattaa ehdottomasti panostaa ja sen tulee näkyä!

(Edelliset lainaukset on otettu artikkelista osoitteesta http://www.sijoitus.org/teema/taidesijoittaminen.php)

Keräilyesineet sijoituskohteena

Keräilyesineisiin sijoittaminen on taas paljon henkilökohtaisempaa kuin taidesijoittaminen. Usein sijoitusmielessäkin hankittavat keräilyesineet ovat melko samalla periaatteella hommattuja, kuin pelkästään keräilymielessä hankitut. Asioista ja aihealueista, jotka ovat jollain tavalla henkilökohtaisia ja itselle tärkeitä. Keräilyharrastuksesta hienoa tekee se, että mikä tahansa asia voi olla jonkun mielestä mittaamattoman arvokas. Sijoitusmielessä asia ei kuitenkaan näin ole.

Keräilyharvinaisuus puukko
Tällaisesta peliesineestä on maksettu yli 30 000 dollaria

Jotkut aivan käsittämättömältä tuntuvat asiat voivat nimittäin olla todella arvokkaita. Haluan vetää tähän esimerkin nykymaailmasta, ja siitä, kuinka monimuotoista keräily voi nykyään olla. Uskallan väittää, ettei välttämättä kukaan artikkelin lukija ole ennen tähän esimerkkiin törmännyt aiemmin, joten silmä tarkkana!

Eräästä tietokonepeliin liittyvästä pelin sisäisestä ”tavarasta”, joka muuttaa hahmon ulkoasua hieman, on maksettu yli 30 000€! SIIS 30 000€ pelkästä pikselimössöstä!! Tämä tuntuu varmasti monen perinteisemmän sijoittajan mielestä todella kummalliselta, mutta nykyään kannattaa olla aina avoinna kaikille mahdollisuuksille! Tähän vinkkiin päätänkin siis ensimmäisen artikkelin osana uutta juttu sarjaa: Silmä ja korva tarkkana, ikinä ei tiedä minkä kulman takaa se oikea aarre tulee vastaan!