Kauniiden tekstiilien puhdistus

Näin voit puhdistaa varovaisesti eri tekstiilisi

Tekstiilien puhdistaminen ei ole mitään helppoa, ainakaan niin ettei vahingoittaisi tekstiiliä. Entistä vaikeammaksi sen tekee jos tekstiilissä on tahroja ja vielä vaikeampaa jos tahrat ovat sellaista ainetta joka ei lähde helposti irti. Ensimmäinen hyvä ohje tekstiilien puhdistamisessa on se että jos mahdollista niin puhdistaa tahran heti kun se tekstiilin ilmestyy. Puhdistustekniikka riippuu tietysti myös siitä millaisesta tekstiilistä on kyse ja värilläkin on merkitystä. Moni tekstiili kutistuu pestäessä helposti ja siksi täytyy noudattaa eri tekstiileille tarkoitettuja pesulämpötiloja tarkoin.

Valkoinen tekstiili

Jos kyseessä on valkoinen tekstiili, niin ensimmäisenä tulee mieleen että siinä näkyy helposti kaikki lika. Jos tekstiili kuitenkin kestää kunnollista pesua niin valkoisesta saa helpommin lian irti kuin muun värisistä tekstiileistä. Valkoinen väri ei haalistu, joten puhdistamisessa voi käyttää vahvempiakin aineita vaikkapa kloriittia. Tämä vaatii tietysti sellaisen tekstiilin, joka ei rikkoudu näin vahvasta käsittelystä.

Silkki on herkkää pesulle

Silkkisen tekstiilin voi pestä pesukoneessa vaikka silkki onkin helposti vaurioituvaa. Monissa pesukoneissa on silkkiä varten oma ohjelma. Silkki vaatii aika matalan pesulämmön eli korkeintaan noin 30 asteisen pesuveden. Silkkinen tekstiili pitää pestä mahdollisimman äkkiä. Silkistä lähtee helposti irti väriä, joten sen kanssa ei kannata pestä muun värisiä vaatteita. Värin irtoamista varten on olemassa sellaisia pesulappuja, jotka imevät väriä itseensä ja muut tekstiilit eivät värjäänny koneessa. Silkin kohdalla ei kannatta ottaa edes näitä käytettäessä värjäytymisriskiä vaan pestä vain samoja värejä koneessa.

Silkin puhdistus
Silkkiä voi olla hankala puhdistaa

Pellavan pesu

Pellavaisen tekstiilin voi myös pestä koneessa. Pellava kutistuu helposti, joten jos ostaa pellavaisen kankaan kannattaa ostaa vähän isompi kuin pitäisi. Muuten vaatetta ei voi pestä, jotta se mahtuisi päälle. Pellavasta lähtee myös pesussa paljon nukkaa, joten ei kannata pestä samassa koneessa muita tekstiilejä.

Puuvilla

Puuvillakankaat ovat helppohoitoisia ja niitä on helppo pestä. Se kestää toistuvaa pesua ja usein korkeissa asteissakin. Monet puuvillasekoitetekstiilit eivät kutistu pesussa, jos ne pestään ohjeiden mukaan. Moni puuvillakangas on myös esikutistettu jo ennen myyntiä. Yksi erittäin suosittu tapa puhdistaa puuvillaa on höyryn käyttö. Erilaisilla höyrypesureilla saa helposti pestyä vaikkapa puuvillasta valmistetut verhot tai pöytäliinat.

Tahrat

Tahrat kannattaa yrittää pestä ennen pesukoneeseen laittoa. Pesukoneessa ei monenlainen tahra irtoa välttämättä. Tahraan voi levittää myös ennen koneeseen laittoa jotain tahranpoistoainetta. Sellaisia on esimerkiksi Vanishin tahranpoistojauhe ja Marseille-saippua. Myös astianpesuaine on hyvä ensiapu monen tahran poistossa.

Jos tahra on punaviiniä, suklaata, mustikkaa, purkkaa tai muuta vaikeasti poistettavaa niin niille kaikille löytyy omat niksinsä, jotta ne saadaan tekstiilistä irti hellävaraisesti. Jos mahdollista ne kannattaa yrittää irrottaa heti kun ne ilmestyvät tekstiilin.

Tahrojen puhdistaminen
Tahrojen puhdistus voi olla työlästä

Sanotaan että punaviinitahran päälle kannattaa kaataa vissyä, mutta punaviininkin kohdalla puhdistus riippuu siitä millaisesta tekstiilistä on kyse. Tärkeintä on että pesu tehdään heti ja tekstiilin pesuohjeiden mukaan. Jos tekstiili kestää vissyvettä niin sitäkin voi ensiapuna kokeilla. Pelkkä suolavesikin riittää, koska puhdistuksessa on kyse siitä että suola imee tahran pois. Kuivuneeseen punaviinitahraan ei enää auta kuin liotus tai valkaisu ja nämä eivät sovellu monenkaan tekstiiliin.

Suklaa lähtee myös siten että esikäsittelee tahraa ensin ja sitten pesee tekstiilin ohjeiden mukaan. Mustikkakin lähtee tuoreena tahrana parhaiten irti. Jos se on kuitenkin jo ollut vähän aikaa tekstiilissä niin sitä voi kokeilla poistaa siten että pesee ensin tahraa happamalla pesulla ja sitten emäksisellä. Tekstiilin pitää tietysti kestää tällaisia pesuja. Purkka lähtee helpoiten irti kun ensin pakastaa tekstiilin. Sen jälkeen voi yrittää raaputtaa purkka pois tekstiilistä.