Järjestyksenvalvonta muotoilumessuille

Onko kesän myötä taide- tai muotoilumessut tulossa? Mikäli olet osa järjestävää tahoa, järjestyksenvalvonta on yksi tärkeä osa käytännön järjestelyjä mietittäessä. Jos et ole sitä vielä suunnitellut, tässä pari hyvää vinkkiä!

 

Kuinka hankkia järjestyksenvalvonta esiemerkiksi messuille?

Järjestyksenvalvonta yleisötapahtumissa
Yleisötapahtumissa tulee olla järjestyksenvalvonta

Helpoin tapa hankkia järjestyksenvalvonta tapahtumaan kuin tapahtumaan, on rohkeasti ottaa yhteyttä yritykseen joka tarjoaa kyseistä palvelua. Kyseisiä yrityksiä alkaa Suomen valtiossa olla useampia, niin pieniä kuin suuriakin yrityksiä. Jokainen yritys kuitenkin tietää minkälaiseen tapahtumaan pystyy panoksensa antamaan.

Kokonaisvaltainen palvelu

Messujen kokoluokkaa olevalla tapahtumalla on todella oltava hommattuna järjestyksenvalvonta. Kyseisestä toiminnasta kaiketi määrää Suomen laki ja tapahtumapaikan poliisi, josta lisätietoa löytyy kaivamalla esiin lakikirjan tai näpyttelemällä Googlen hakuun edellämainitut sanat.

Messujen järjestäjällä takuulla on kädet niin täynnä töitä kaikkien mahdollisten järjestelyjen, esittelijöiden, aikataulun, oheistoiminnan ja yhteistyökumppaneiden kanssa, että on parempi luottaa järjestyksenvalvontaan liittyvät luvat, asiakirjat ja henkilöstö niille, jotka asiasta parhaiten tietävät. Eli toisin ilmaistuna, kaiken palvelun kattavalle yritykselle. Täyden palvelun yrityksiä löytyy useita ja he hoitavatkin mielellään sopivaa korvausta vastaan kaikki järjestyksenvalvonnan suunnittelusta lupiin ja toteutukseen. Näin ollen messujärjestäjä voi pestä kätensä koko suunnittelusta ja toteutuksesta. Käydä vain kiittämässä ja jakamassa kahvilippuja messualueella järjestyksenvalvojille sekä tietysti muistaa yhteistyöyritystä viimeistään laskun eräpäivänä. Asia saattanee olla hieman liian lyhyesti esitetty, tokihan messujärjestäjällä ja yhteistyöyrityksellä on oltava jo ennen messuja palavereita eri aiheista messuja koskien, mutta kivasta mielikuvasta edellinen lausahdus kyllä kävisi. Ja tottahan sen pitää olla, mitä järjestyksenvalvontapalvelut mainostavat verkkosivuillaan, tapahtumajärjestäjä saa jättää suurimman osan järjestyksenvalvonnan huolista palvelua tuottavalle yritykselle.

Tein itse ja säästin

Jos taasen tapahtumajärjestäjä on kiinnostunut ja valmis itse hoitamaan lupa-asiat ja viranomaisasiat, on sekin mahdollista. Tällöin on järjestettävä messupäivänä luvallisia järjestyksenvalvojia riittävä määrä messukohteeseen. Toki jos omasta kaveripiiristä ei satu löytymään muutamaa kymmentä järkkärikortillista heeboa, on mahdollisuus ostaa palvelu jälleen järjestyksenvalvontayritykseltä. Kannattanee kuitenkin pohtia onko tapahtumajärjestäjällä riittävät rahkeet alkaa toteuttamaan lupa-asioita, suunnitelmia, viranomaisasioita sekä muita byrokraattisia veljeilyjä saadakseen messupäivänä paikalle järjestyksenvalvonnan. Henkilökohtaisesti valitsisin niin kutsutun täyden palvelun yrityksen paikalle, joka hoitaisi kaiken suunnitelmasta toteutukseen ilman harmaita hiuksia, messujen jälkeen huikkaisi kiitos ovelta ja itse saisin kaivaa kuvetta. Toisaalta, jos olet mukana tahossa, joka järjestää useita tapahtumia, voi fiksuin ratkaisu pitkällä aikavälillä olla laittaa omat tyypit järjestyksenvalvojakurssille, ja hyödyntää heidän osaamista myös tulevaisuudessa!

Järjestyksenvalvoja
Voit kouluttaa myös omat henkilöt järjestyksenvalvojiksi (c) Yle

Miksi järjestyksenvalvonta?

Tapahtuman suuruudesta, laadusta ja tilosta riippuen järjestyksenvalvonta on järjestettävä. Ja kuten arvata saattaa, messuilla yleensä kävijöitä riittää. Näin ollen on kaiketi suositeltavaakin käyttää asiansa osaavaa yritystä tuottamaan palvelu alusta alkaen. Toisinhan asia olisi, jos lähikoulun pesäpallokentällä järjestetään paikallisen Pera Pasistin ensimmäinen konsertti. Tällöin väkeä tuskin on odotettavissa huimaavia määriä ja järjestyksenvalvonnan voi suorittaa naapurin Eki. Toki asia saattaa olla toisin, paikkakunnan poliisihan on edelleen luvan myöntäjä..